петак, 17. јануар 2014.

Filmska 2014. godina 1. deo

I tako sam ja odlučila da preduzmem nešto što će se na kraju ispostaviti kao prilično ambiciozan projekat. Ne, zaista osećam se kao dete u prodavnici slatkiša, koje bi da ih ćapi sve i pojede istovremeno, pa tako i kada je reč o filmovima u 2014. godini, imam utisak da će godina u kojoj smo trenutno, biti mnogo produktivnija, ambicioznija, kreativnija, pa mi je i na raspolaganju ogromna količina filmova, od kojih će vas neki sigurno zainteresovati, a možda i zaintrigirati da ih pogledate. Ovo su oni, koje ja izdvajam.

Lone Survivor




Ja obično ne volim vojno orijentisane filmove, smeštene u savremeno, a ne istorijsko doba, ali obično kada me nagovore da ih pogledam ispostave se kao dobri. Pa kao sto sam bila odusevljena sa Jarhead moze se desiti i da me ovaj film pozitivno iznenadi, ako zauzdaju `amerikanizam` i posvete nešto vremena i samim likovima, osim akciji hvatanja karakteristicnog loseg momka. Snimljeno po istinitom događaju iz 2005. godine o misiji desetorice pripadnika američkih foka da uhvate i ubiju ozloglašenog vođu Talibana Ahmad Shahd- a, sa glumačkom ekipom, koju čine Mark Wahlberg ( priznajem za film sam prvi put čula zbog svojevrsnog `pljuvanja` Marki Marka holivudskog veterana Tom Kruza i njegovog preuvelicavanja muka, koje glumci podnose tokom igranja vojnika ), Taylor Kitsch, Emilie Hirsch, Ben Foster i Eric Bana, dok je režija poverena Peter Berg- u.



Jack Ryan: Shadow Recruit




Nisam posebno uzbuđena oko pojavljivanja ovog filma, jer mrzim kada Holivud reciklira reciklirane ideje, a onda još uz to natrpa par mladih, popularnih glumaca ( Chris Pine i Keira Knightley ) i lako prepoznatljiva, klasična imena ( Kenneth Branagh, koji ujedno i režira i Kevin Costner ). Još jedna priča, da li je nastavak ili prequel ili reboot, kao da je bitno, o Dzek Rajanu, agentu CIA- e, koga je prethodno uspešno igrao Ben Aflek.

Labor Day



Zanimljivo sa odličnom glumačkom ekipom, zbog koje ću svakako pogledati ovaj film. Depresivna samohrana majka Adel i njen sin Henri nude prevoz ranjenom čoveku, pomalo zastrašujućeg izgleda. Ja predviđam sirovu, ljubavnu dramu sa još jednom, odlično odigranom, ulogom Kate Winslet, praćenom Josh Brolin- om i Tobey Maguire- om, u režiji talentovanog Jason Reitman- a. 

Three Days to Kill




Volim klasične akcione filmove uz puno scena jurnjave i borbe i sa pomalo ili puno nadrndanim i mračnim glavnim likom, tako da mi ovo deluje ok, a još više ok bi delovalo da nije filma Taken sa Lijam Nisonom. Ako ništa drugo vredi pogledati zbog Kevin Costner- a, koji je u proteklih par godina ima pretežno lowkey uloge, sa izuzetkom Man of Steel, gde se pojavljuje na deset minuta, ali i sa nadom da ćemo prepoznati ulice Beograda, gde je film sniman.

Winter`s Tale





Evo nečega u čemu ćemo uživati tokom komercijalizovanog Dana zaljubljenih, a da nije neka megalomanska komedija sa dvadeset holivudskih glumaca. Urađeno po istoimenoj noveli Mark Helprina, priča o provalniku, koji se spletom okolnosti upoznaje i zaljubljuje u bogatu naslednicu, nažalost smrtno bolesnu, pa kako naš provalnik otkriva da ima moć reinkarnacije, otiskuje se u avanturu kako bi pomogao svojoj voljenoj. Srca će nam ove zime otopiti Colin Farrell, Russell Crowe, Jennifer Connelly, Jessica Brown Findlay, Will Smith i Matt Bomer.

Pompeii



Mada bih lično volela da ovaj film uspe, ipak sam skeptična, što me tera da pomislim da bi mogao doživeti sudbinu mnogih pre njega, poput Immortals, Clash of the Titans i Wrath of the Titans i sličnih. Nikako da pogode savršenu formulu za istorijske spektakle, koju su izgleda posedovali u zlatno doba Holivuda, a koja bi razumno dozirala razvoj likova, akciju i ljubavnu priču. U svakom slučaju verujem da, s obzirom na naslov, nije potrebno opisivati radnju ovog filma, već je dovoljno reći da glume Kit Harington ( koji izgleda isto kao da je upravo sišao sa Zida iz Game of Thrones, sa dodatkom six pack- a ), Carrie- Anne Moss, Emily Browning i Kiefer Sutherland.

RoboCop




Ako ste gledali čuveni film Pol Verhovena iz 1987. godine ili seriju, koja se 90` tih besomučno vrtela na ružičastoj televiziji ovaj film nije potrebno predstavljati, ali za ostale radnja je smeštena u budućnost, tačnije 2028. godinu u Detroitu, gde je policajac Aleks Marfi fatalno i tragično povređen na liniji dužnosti, što kompanija OmniCorp koristi kao priliku da napravi prvog policajca polu- čoveka, polu- robota. U ovoj novoj verziji Robokap je švedski glumac Joel Kinnaman, dobro poznat po genijalnoj ulozi Holdera u američkoj verziji serije The Killing, dok je režiser Jose Padilha.

The Grand Budapest Hotel




I nakon gledanja trejlera, iskreno, nemam blagu ideju o čemu se konkretno radi u ovom filmu, ali impozantna glumačka postava i ime Wes Anderson- a je svakako garancija da nas očekuje nešto na šta, u najmanju ruku, nećemo ostati ravnodušni.

300: Rise of an Empire




Nastavak popularnog i veoma grafičkog filma 300 iz 2006. godine i ujedno nastavak priče o persijskom osvajanja Antičke Grčke. Možemo očekivati mnoštvo krvavih i stripovskih scena, ali da li nešto što je gotovo isto kao prethodno može da ponovi ili uopšte i pobudi interesovanje i zanimljivost. Glavne uloge Sullivan Stapleton, Lena Headey, Eva Green i Rodrigo Santoro, režiser je Noam Murro, dok se Zack Snyder ovog puta pojavljuje kao scenarista.

Grace of Monaco



Imam utisak da će ovaj film biti dosadan i isprazan, za razliku od stvarnog života jedne od najlepših žena i glumica zlatnog doba Holivuda. Svakako nije bilo boljeg izbora od Nicole Kidman da tumači ikonu stila, gracioznosti i glamura, ali boljim se da nam najzanimljiviji deo njenog života i karijere neće biti prikazan, već oni `kada se zabava završila i svi gosti su otišli svojim kućama` momenti, uz neizbežne i mnogobrojne, iako prelepe i stilizovane, ujedno i preduge scene. Naravno svaku stvarnu kritiku ostavljam za nakon gledanja filma.

Noah



Biblijska priča epskih razmera sa glumačkom postavom, koju čine Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Emma Watson i Logan Lerman, dok ovaj spektakl režira Darren Aronofsky, čovek sa čijim radom ste verovatno upoznati, ako ste ljubitelj. Ja ga nešto preterano ne gotivim, Black Swan mi je jedan od najprecenjenijih filmova ikada, tako da ću ovaj film sigurno gledati zbog, nadam se, odlične glume i neverovatnih scenskih efekata, ipak je gnev Božiji u pitanju.

Cesar Chavez: An American Hero



Ovo je biografija, koju ću rado pogledati, jer se može ispostaviti kao jako zanimljiva, ali opet imajući u vidu način na koji će joj film pristupiti. Mrzim da gledam filmove o stvarnim ličnostima u kojima nam reditelj nameće svoj stav. Jako zanimljiva imena su povezana sa ovim projektom poput Diega Lune, glumca poznatog po filmovima Dirty Dancing: Havana Nights i Y tu mama tambien, koji se ovde pojavljuje kao režiser, te Michael Penna- e, John Malkovich- a, Rosario Dawson i Gabriel Mann- a.

Divergent



Ekranizacija još jedne YA ( young adult ) franšize, koja prilično podseća na The Hunger Games, imajući u vidu distopijski šmek priče, jedino nam ostaje da vidimo da li će i doživeti uspeh pomenutog, sada već serijala ili sudbinu mnogih na ovaj način `propalih` filmova poput Beautiful Creatures i The Mortal Instruments: City of Bones, koji verovatno neće dočekati svoje nastavke, mada se za ovaj drugi još veća. Mnoštvo mladih glumaca, koje predvodi simpatična Shailene Woodley, a među kojima se nekako našla i Kate Winslet.

Need for Speed




Svakako jedna od najpoznatijih trkačkih igrica svih vremena najzad je pretočena u film. O čemu god da se zaista  radi u filmu ono što je sigurno je da nas čekaju neke fenomenalne scene uličnih trka i akcije, te svakako sjajna zabava. Aaron Paul u post Breaking Bad izdanju, Dominic Cooper, Dakota Johnson ( koju tek očekuje groundbreaking uloga u Fifty Shades of Gray i Michael Keaton će biti zaduženi za jurcanje kolima.

Transcendence



Poslastica za sve ljubitelje naučno- fantastičnog žanra, koji se može ispostaviti kao prilično inovativan i zanimljiv, ako naravno režiser napomene Johnny Depp- u da ovo nije još jedan film Tim Bartona ili Pirati sa Kariba. Priča o smrtno bolesnom naučniku, koji svoj mozak pretočava u kompjuter, što mu daje neslućene mogućnosti i moći. U ostalim ulogama Kate Mara, Rebecca Hall, Morgan Freeman, Cillian Murphy i Paul Bettany, dok je ovo rediteljski prvenac Wally Pfister- a.

Maleficent




Film u kome Angelina Jolie glumi, po naški rečeno, Grdanu iz Uspavane lepotice je svakako nešto što mnogi neće propustiti. Imamo priliku da vidimo jednu novu stranu ličnosti ovog zlikovca iz jedne od omiljenih Diznijevih bajki, a da pri tom tu nije Kristen Stewart da nam upropasti to iskustvo.

Godzilla




Već sam ranije pisala o odličnom trejleru za ovaj film, koji nam donosi još jednu priču o čuvenom zelenom čudovištu, koje ima poseban talenat za putošenje gradova. Glumačku postavu čine Aaron Taylor- Johnson, Bryan Cranston ( sada već čuveni Walter White ), Elizabeth Olsen, Juliette Binoche i Ken Watanabe. Od ovakve vrste filmova nikada ne očekujem previše i uvek ostavim prostora za pozitivna iznenađenja.

Edge of Tomorrow



Moja najveća nada vezana za ovaj film je da se neće pokazati kao isprazno razočaranje poput Oblivion. Tom Cruise glumi vojnika u ratu protiv vanzemaljaca, koji upada u vremensku rupu vezanu za poslednji dan bitke i svaki put se iznova vraća sa nešto unapređenim veštinama borbe, dok mu društvo pravi Emily Blunt.

Toliko o izdvojenim filmovima za prvu polovinu 2014. godine. Sigurno je da sam neke propustila da pomenem, ali zato verujem da će svako izdvojiti nešto po svom ukusu što željno očekuje da pogleda u ovoj godini.

Нема коментара:

Постави коментар