субота, 4. јануар 2014.

Out Of Space

Ne volim predrasude, a naročito predrasude prema ženama. Jedna od tih je svakako da žene najviše vole i gledaju romantične filmove i komedije, dok je naučna fantastika isključivo vezana za muškarce, pa da bih razbila iste te predrasude izdvajam par odličnih naučno- fantastičnih filmova za svačiji ukus.

Naslov ovog posta je inspirisan pesmom fenomenalne grupe, koja je žarila i palila u vreme kada sam ja još uvek bila klinka, The Prodigy, a takođe i najavna špica 90 tih za čuvenu emisiju Outer Space o igricama na Art kanalu.

Another Earth


Uvek je lepo u moru nezavisnih filmova, naći dragulj sa izazovnom i neobičnom idejom, predstavljenom na tako realan, pa i surov način. Film o pronalasku druge planete i jednoj noći kada su put ukrstili mlada studentkinja i ostvareni kompozitor, te tragičnim posledicama, ali i nadi o novom početku i drugoj šansi, koji su iz iste noći proistekli. Glavne uloge Brit Marling i William Mapother, režija Mike Cahill.




District 9


Ovaj film je jednostavno genijalan, obrada jedne škakljive teme na sasvim nesvakidašnji i originalan način, kreativno prikazivanje tematike vanzemaljaca, izmišljen, a sasvim moguć i realan scenario i u današnje vreme. Odlična i neholivudska glumačka postava predvođena je sjajnim Sharlto Coley-em, koji na žalost nije mogao da `izvuče` Elysium, ali koji je zato ovde briljirao kao agent južnoafričke vlade u Johanezburgu, koji, ižložen vanzemaljskoj biotehnologiji, postaje nepredviđeni saveznik kolonije vanzemaljace, koji su, nakon inicijalnog oduševljenja ljudi dolaskom njihovog matičnog broda, sada, dvadeset i osam godina kasnije, izolovani i izopšteni u nehumanim uslovima. Film je režirao Neill Blomkamp, a ako vas ništa od prethodno navedenog nije ubedilo da pogledate ovaj film, reći ću još samo da je jedan od producenata ovog filma Peter Jackson, čije predstavljanje svakako nije potrebno.



Moon


Ono što izdvaja ovaj film je prvenstveno fantastična gluma Sam Rockwella, što je ovde zaista krucijalno, jer gotovo da njega jedino i gledate tokom celokupnog trajanja filma. Priča o astronautu Sam Bell- u i kraju njegovog trogodišnjeg odsustva sa Zemlje i rada na Mesecu, zajedno sa kompjuterom GERTY ( glas pozajmljuje Kevin Spacey ), radi prikupljanja resursa i rešavanja Zemljinog problema sa nedostatkom energije. Drama o izolaciji i ljudskom životu, koja će svakako ostaviti dugotrajan utisak.




Children of Men


Godina je 2027., distopijska Velika Britanija je jedina preživela opšte propadanje društva i civilizacije, izolovanost očigledno ima svoje prednosti, međutim poslednja beba je rođena pre 18 godina, od tada nijedna žena nije ostala u drugom stanju, te se sve starije stanovništvo suočava sa izumiranjem i potpunim isčezavanjem, ali čudesno otkriće mlade trudnice predstavlja jedinu nadu u budućnost ljudske rase. Prelepo snimljen, sa jednom od najupečatljivijih scena oružanog sukoba, režiran od strane Alfonsa Cuarona, trenutno u žiži interesovanja kao režiser Gravity- a, sa glavnim ulogama, koje tumače Clive Owen, Julianne Moore i Michael Caine, a takođe se pojavljuje i nesuđeni Christian Grey Charlie Hunnam.


      


Looper


U 2074. godini kada mafija želi da `kokne` nekoga, stariju verziju žrtve, sa sve povezom preko očiju, šalje u prošlost, gde ga čeka spreman plaćeni ubica. Međutim za jednog od plaćenih ubica mafije sve se iskomplikuje kada je iz budućnosti, kao meta za odstrel, poslata starija verzija njega samog. Kreativno i inteligentno napisan film, sa odgovarajućom glumačkom postavom, koju čine Joseph Gordon- Levitt, Bruce Willis, Emily BluntNoah Segan, Paul Dano, Jeff Daniels i Piper Perabo, pod veštim rediteljskim nadzorom Rian Johnson-a.



Seeking a Friend for the End of the World




Mislim da naslov sve govori, romantična i duhovita priča, koja šalje poruku da nikada nije kasno da upoznate nove i zanimljive ljude, koji će u vas život uneti radost, pa makar to bilo i pred sam kraj sveta. Steve Carell u svom uobičajnom sarkastično tugaljivom fazonu, koji ja obožavam i u kombinaciji sa Keirom Knightley, u ulozi, koja za ovu glumicu predstavlja pravo osvezenje, topao film, koji vas možda natera da razmislite o tome sa kim bi vi i na koji način proveli poslednje trenutke svog postojanja na ovoj planeti.



Chronicle


Apsolutno nesvakidašnji način prikazivanja šta se dešava kada običan čovek, u ovom slučaju tri tinejdzera, dođe do super moći, a da pritom ne zalazi u sferu Marvelovih ili bilo kojih drugih super heroja, čijih filmova i ovako ima previše. Snimljen gotovo u vidu dokumentarca, što mu daje sasvim realan šmek, sa odličnim scenskim efektima, koji su tu samo da doprinesu razvoju priče, a nikako da je zasene i sa glavnim ulogama, koje tumače perspektivni Dane DeHaan, o kojem ćemo svakako slušati u narednoj godini, Alex Russell i Michael B. Jordan, dok je film režirao Josh Trank.




Equilibrium


Još jedna sjajna priča o distopijskoj budućnosti u kojoj je svako imanje i iskazivanje emocija zakonom zabranjeno. Možda ne tako grandiozan i prepoznatljiv kao Matrix, ali još bolji u svojoj nenametljivosti, fantastično snimanim akcionim scenama i fenomenalnoj glumi Christian Bale- a, Sean Bean- a, Emily Watson, William Fichtnera- a i Sean Pertwee- a.


Naravno ovo je samo `vrh ledenog brega` žanra, koji sadrži mnoge klasike i neka, zaista, remek dela kinematografije, ali mislim da je ova lista odličan početak da istražujete dalje u okviru nečega što još uvek predstavlja jedno od zadnjih uporišta mašte i kreativnosti u svetu filma.


Нема коментара:

Постави коментар