среда, 12. март 2014.

A Royal Affair



Zaplet: Godine 1767. britanska princeza Karolina obećana je ludom kralju Danske Kristijanu VII, međutim njen život sa ovim ekscentričnim monarhom u opresivnoj zemlji, pritisnutoj religijom i sujeverjem, postaje izolovan i nesrećan sve do susreta sa novim, ličnim lekarom kralja, koji susret će predstavljati začetak revolucije za čitavu Dansku.


Režija: Nikolaj Arcel.




Jedna brzinska preporuka za sve ljubitelje istorijskih filmova. Uvek je poslastica pogledati jedan takav, koji nije sa engleskog govornog područja. Možda u pojedinim delovima isuviše romantizovan i idealizovan, bar što se tiče političkih pitanja, ali sasvim solidan prikaz jednog dela razvoja Danske o kojem ja, iskreno, gotovo da ništa nisam znala, a svaki film koji me natera da isčitam po neki istorijski podatak ili naučim nesto novo o `učiteljici života` je, za mene, pun pogodak. 



Gluma glavnog muškog dvojca svakako prednjači, hladan i oštar Mikelson, koji je uspeo da se probije na mejnstrim scenu serijom Hannibal i filmom Hunt i Folsgard sa sjajnom izvedbom kralja Kristijana VII, za koga u pojedinim trenucima nismo sigurni gde je granica između glume i stvarnog ludila ove duboke poremećene ličnosti, te na momente u nama izaziva revolt, ali i sažaljenje. Mlada glumica Vikander ne uspeva da izazove istu vrstu empatije, ali ova dva glumca, doprinose da i njena gluma bude za nijansu karakternija i upečatljivija u zajedničkim scenama. 



Zaključak: Odlično obrađena priča o mračnom periodu zemlje, koja danas uglavnom služi kao sinonim za visok životni standard i moderno uređenje. Lišen pretencioznosti sličnih holivudskih ostvarenja i nadam se, preteranih izvrtanja činjenica. Ugodno provedenih 137 minuta za svakog ljubitelja dobre, kostimirane, istorijske drame.






4 коментара:

  1. Jako mi se dopao film, i generalno Mikelsonov opus. Interesantan glumac. :)

    I naravno da sam morala da procesljam malo dansku istoriju iz tog vremena, i izgleda da su se prilicno drzali cinjenica, uz pretpostavljam neke detalje koje su dodali kako bi bilo zanimljivije. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo hvala puno na komentarima.
      Da slazem se i ja sam odmah pohitala da procitam nesto o danskoj istoriji, zato i volim ovakve filmove, nateraju nas da se zainteresujemo za nesto novo. :)

      Избриши
  2. Obožavam ovakve filmove.
    Ovaj donosi nešto sa čim nismo imali prilike da se sretnemo. Uči nas i budi ineresovanje za temu koju obrađuje.
    Mads je genijalan, stvarno se ističe u današnjem svetu sedme sile, koliko talentom toliko i odabirom uloga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, toliko je harizmatičan da pleni u svakoj ulozi. Stvarno je odličan istorijski film, baš bih morala pronaći neke još o temama, koje mi nisu toliko poznate.

      Избриши