среда, 14. јануар 2015.

John Wick




Zaplet: Bivši plaćeni ubica je u potrazi za kriminalcima, koji su mu oduzeli sve ono što je smatrao dragim.






John Wick je neko ko je izgubio voljenu ženu usled teške bolesti i kome jedina uteha, nakon njene smrti, predstavlja štence rase bigl po imenu Dejzi, koje mu je upravo poslala supruga kao njen poslednji dar. Međutim John ubrzo na benzinskoj stanici doživljava neprijatan susret sa Iosef- om, inače sinom ruskog mafijaša i njegovom ekipicom. Pomenuti susret eskalira kada ista ekipa napada John- a u njegovoj kući, otima mu auto i ubija njegovog psa. Ovo će za posledicu imati prilično krvavu odmazdu, s obzirom da je John Wick nekadašnji plaćeni ubica ruske mafije, poznatiji pod nadimkom Baba Yaga iliti The Bogeyman, neko koga se svi plaše i to sa razlogom.


Možda će vam ovakav sinopsis delovati kao suviše naivan ili prost, ali nemojte da vas to odvrati od ovog zaista sjajnog akcionog filma. Od trenutka kada počinje prava akcija, što se vrlo brzo dešava, krećemo na ludačku vožnju odlično koreografisanih akcionih sekvenci, sa posebnim akcentom na fenomenalno uklopljene muzičke numere od kojih bih izdvojila pesme poput In My Mind - M86 ft. Susie Q, Who You Talkin' To Man- Ciscandra Nostalghia, The Candy Shop Boys - Evil Man Blues, Kaleida -Think i personalni favorit Marilyn Manson - Killing Strangers. Na sličan način muzika je, kao kul podloga radnji u filmu, upotrebljena i u filmu The Guest o kojem sam pisala u ovom postu. Vizuelno film je visoko stilizovan i uglađen, bilo da se radi o skupocenim automobilima i sjajno skrojenim odelima, za koja je bio zadužen kostimograf Luca Mosca, odradivši odličan posao, naročito kada se radi o odelima, koje nosi glavni lik u filmu, a koja se obično sastoje od delova različito nijansirane crne boje, te o izuzetno luksuznim i retro prostorijama hotela Kontinental, specijalizovanog za ugošćavanje plaćenih ubica, koji u svom podrumu krije noir klub ili njemu suprotnog u pogledu stila, moderno opremljenog i neonski osvetljenog noćnog kluba, koji pre svega služi za bahanalisanje ruskih kriminalaca uz zvuke tehno muzike.


Likovi su prilično jednodimenzionalni, bez kompleksnosti, ali to sasvim odgovara ovakvoj vrsti filma, koji predstavlja klasičnu priču o osveti, praćenu sa mnoštvo krvavih scena i finalnih obračuna. Kijanu Rivs ( Keanu Reeves ) je otelotvorenje Liam Neeson- a, kao istovremeno tragičan, ali i ubistveni glavni junak, oni su definitivno pripadnici nove vrste akcionih heroja, fizički uvek spremni da se uhvate u koštac sa najgorim ološem, a da to izgleda sasvim uverljivo, dok istovremeno poseduju i odlične glumačke sposobnosti, te je fizički aspekt uloge propraćen i odgovarajućim emocijama. Amosfera filma podseća pomalo na neki strip sa istim takvim likovima poput klišeiranog vođe ruske mafije Viggo Tarasov- a ( Michael Nyqvist, inače švedski glumac, poznat po ulozi Mikel Blomkvista u originalnoj triologiji Millennium ), njegovog iritantnog i stupidnog sina Iosef Tarasov- a ( , poznat po ulozi Teona Grejdžoja u seriji Game of Thrones, inače rođenog brata popularne pevačice Lily Allen ), zgodne i okrutne Ms. Perkins (  ), pravdoljubivog vlasnika hotela za plaćene ubice Winstona ( Ian McShane ) i Wick- ovog prijatelja i zaštitnika, ubice starog kova, Marcus- a ( ). Svi ovi glumci, iako bi mogli da pokažu znatno više, ograničeni žanrom filma, snašli su se u okviru onoga što im je dato da glume, ne zasenjujući Keanu Reeves- a, kao glavnu zvezdu filma. Ukoliko se baci pogled na ime režisera i njihovo glavno zanimanje kao kaskadera, koji su radili na filmovima poput V for Vendetta, Fight Clube, 300 i još mnogim drugim najpoznatijim holivudskim ostvarenjima, te sa Keanu Reeves- om ostvarili saradnju u The Matrix ReloadedThe Matrix RevolutionConstantine, onda ne čudi jednostavnost zapleta filma i fokus na pucnjavu i stare dobre borilačke veštine.


Za kraj uporedila bih ovaj film sa hvaljenim The Equalizer, koji je za mene bio prilično razočaranje, suviše razvučen i bez jasno definisane radnje, koja u pojedinim trenucima postaje isuviše dosadna za jedan, pre svega, akcioni film i koji je, čini mi se, dobre kritike povukao na račun slave, koja prati glavnog glumca - a, poznatog po svojim karakternim ulogama, te u odnosu na kog se John Wick ne predstavlja kao nešto više od onoga što zaista jeste, gotovo staromodan, pomalo stereotipan, ali svejedno ultimativno zabavan, akcioni film, sjajno snimljen, pravo audio- vizualno uživanje.


Zaključak: Ako vam se svideo The Guest i volite klasične filmove o osveti ovo je pravi film za vas, možda neće predstavljati intelektualni stimulans, ali će vam pružiti odličnu mindless zabavu. Preporučujem.

Нема коментара:

Постави коментар