субота, 3. јануар 2015.

The Drop



Zaplet: Bob Saginowski će se naći u centru pljačke, koja je krenula po zlu, kao i istrage, koja počinje da zadire duboko u prošlost kraja, gde porodica, prijatelji i neprijatelji rade zajedno kako bi preživeli- bez obzira na cenu.


Režija:  .


Napet film, bez gotovo imalo akcije ili bilo kakve scene jurnjave. Atmosfera neprestanog iščekivanja da se nešto desi čini okosnicu priče o Bobu, barmenu u lokalnom baru svog rođaka Marva, koji jedne večeri pronalazi prebijeno štence pit bula u jednom kontejneru, što će pokrenuti lanac naizgleda nepovezanih ljudi i događaja. Marvov bar predstavlja mesto, gde se povremeno sliva "prljavi" novac čečenske mafije, a koji će postati meta pljačke, što Marva i Boba stavlja pod sumnju njihovog mafijaškog šefa, kao i lokalnog policajca, koji počinje da istražuje okolnosti ubistva, koje se desilo pre deset godina. Za to vreme Bob se sprijateljuje sa Nadijom, devojkom u čijoj je kanti neko ostavio preslatko štence pit bula i koje Bob odlučuje da "usvoji". 



Svaka dalja priča o zapletu bi odala i previše, naročito u pogledu finalnog raspleta filma, koji je i njegov najbolji deo. Netipičan triler sa odličnim glumačkim performansama, naročito Hardy- a, stiče se utisak da je ovo u potpunosti njegov film. Bob je povučen i miran, neko ko uvek drži pognutu glavu i radi ono što mu se kaže, precizno odmeravajući svaku reč, koju izgovara, ali takođe spreman da pomogne onima u nevolji, čovek zlatnog srca. Bob ponekad deluje kao da je mentalno ograničen u određenom smislu, ali u ponekom pokretu ili pogledu može se naslutiti da se tu mnogo više zbiva ispod spoljašnosti. Ovo je ujedno i poslednje pojavljivanje na filmu James Gandolfini- a, koji standardno dobro tumači ovakvu vrstu uloga, njegov Marv je istovremno i izmučen nedostatkom novca i porodičnim problemima, ali još uvek čuva određenu dozu drskosti, zahvaljujući svom enormnom egu, što ga naposletku i uvaljuje u nevolje. 


Dopala mi se suptilnost u prikazu odnosa između likova, naročito Boba i Marva, gde se samo može naslutiti šta je to što se zaista odigralo između njih dvojice i kakva je priroda njihovog odnosa, da li Bob namerno radi neke stvari kako bi podrivao Marvov autoritet, a i samu inteligenciju, naročito kada ga ispravlja oko izgovora? Zatim odnos između Boba i Nadije, bez preteranog rasplinjavanja ili skretanja u neke romantične momente, koji ovom filmu definitivno ne bi priličili. Zato ćemo Tom Hardy- a i Naoomi Rapace imati prilike da gledamo u još jednom filmu ove godine i to u istorijskoj, ratnoj drami Child 44. Kraj deluje antiklimatično, ali i odgovarajuće za ovakav film, koji ima tu neku pomalo intimnu atmosferu, kao da vas neko baci usred nečijih ličnih događaja, koji ne prestaju da se odvijaju i od vas se očekuje da se uključite, bez ikakvog prethodnog objašnjenja.




Zaključak: Definitivno nije film za svakoga i slagala bih kada bih rekla da sam i ja u potpunosti oduševljena, uprkos sjajnoj glumi i odličnim dijalozima, ali ipak, s obzirom na količinu tenzije, koja se postepeno gradi u filmu i na kraju eskalira, film mi deluje pomalo ravno i monotono. Kraj je odličan, ali nisam sigurna da li je zaista i pravi payoff za sve ono što smo čekali tokom celog filma.

Нема коментара:

Постави коментар