субота, 10. јануар 2015.

The Imitation Game




Zaplet: Tokom Drugog svetskog rata matematičar Alan Turing pokušava da dešifruje Enigmu uz pomoć svojih kolega matematičara.


Režija: .



Moram reći da nisam nimalo upoznata sa istorijom prenošenja i dešifrovanja poruka tokom Drugog svetskog rata. Takve priče se obično ni ne uče iz istorijskih udžbenika, te ovakav film predstavlja zaista dragocenost, jer nam omogućava da otkrijemo ličnost i rad pojedinih fascinantnih ljudi, koji su umnogome uticali na istoriju čovečanstva. Alan Turing je bio vrhunski matematičar, genije, a od jednog genija se ne može očekivati da se ponaša kao masa i prosek. Njegove ideje su bile napredne za vreme u kojem je živeo, vizionarske i upravo nam je omogućeno da posredstvom ovog filma tome svedočimo. Najveći izazov, koji je sebi mogao da postavi je bio da dešifruje čuvenu Enigmu, mašinu za šifrovanje radio- telegrafskih poruka, koju je nemački vermaht upotrebljavao tokom Drugog svetskog rata, a čiji rad je tada i znatno unapređen, kako bi se saveznicima onemogućila bilo kakva mogućnost dešifrovanja. Englezi bi presreli svaku poruku u šest ujutro, dok bi u ponoć istog dana već bio izmenjen dnevni ključ za dešifrovanje, tako da su imali svega nekoliko sata svakoga dana da iznova isprobavaju ukupno 159 miliona, miliona, miliona mogućih kombinacija. Sve se odvija u Blečli parku, gde Alan zajedno sa saradnicima kriptoanalitičarom i šahistom Hugh Alexander- om, John Cairncross- om, Peter Hilton- om i jedinom ženom među njima, Joan Clarke, radi na stvaranju mašine, jedinstvenog dizajna, koja će doprineti okončavanju rata i doneti nemerljivu prednost saveznicima.


Ovaj film predstavlja, ne postoji druga reč za to, magično kinematografsko iskustvo. Tempo filma je savršen, priča je ispričana dirljivo, emotivno, iako u filmu ne postoje događaji, koji nas iz srži potresaju u vidu nekih akcionih sekvenci, mada se prožimaju šokantne slike sveopšteg uništenja i stradanja, čime se svakako obrađuje i sav horor jednog rata svetskih razmera, prikovani ste za ekran od početka do kraja, a ni u jednom trenutku ne može vam se učiniti da se vreme vuče. Lično mislim da je dovoljna pažnja posvećena svakom aspektu života ovog fascinatnog čoveka, njegovom odrastanju, ličnosti, onome što ga je činilo genijalcem i onome što ga je činilo običnim čovekom, kao i ljudima, koji su ga okruživali i doprineli, ali i onemogućili, razvoj njegovog rada, a da to ne deluje isforsirano ili nametnuto zauzimanjem određenog stava od strane reditelja.


Benedict Cumberbatch je, bez ikakve sumnje, zvezda ovog filma, čiji kvalitet ne bi bio takav kakav jeste, da on nije odigrao verovatno jednu od najboljih uloga u svojoj dosadašnjoj filmskoj karijeri. Pojedini glumci imaju tendenciju da prenose ponešto u svakoj ulozi, koju igraju, pa je vrlo lako to i ovde mogao biti slučaj, s obzirom da se Cumberbatch već proslavio ulogom jednog drugog high- functioning sociopath, glumivši najpoznatijeg detektiva na svetu Šerlok Holmsa, međutim to ne samo da se nije desilo, već je Benedict za ovu ulogu izmenio celokupan način na koji se nosi, gestikulaciju, pokrete, ponašanje, pa čak i intonaciju, te boju glasa. Ovo je uloga, koja mu vrlo lako može doneti Oskara, a ovo je svakako film, koji zaslužuje Oskara. Ostatak glumačke ekipe takođe je bio na visini zadatka, Keira Knightley glumi Joan sa neopisivom lakoćom, ovde se zaista vidi koliko je sazrela kao glumica, Matthew Goode, mislim da bi on zasijao u svojoj ulozi, pa makar raspolagao i sa dve rečenice scenarija, Mark Strong, šarmantno zločest, kao po običaju, koji vuče sve konce u svojim rukama, takođe kao po običaju, Charles Dance i Allen Leech takođe odlični u okviru onoga što im je dato, a ističe se i mladi Matthew Beard, te svi oni zajedno čine sasvim uigran glumački tim. Naročito bih pomenula Alex Lawther- a, koji glumi mladog Alan Turing- a, koji se približio Cumberbatch- u u načinu na koji su zajedno okarakterisali matematičara, te je njihova performansa savršeno sinhronizovana.



Zaključak: Neponovljivo filmsko iskustvo, koje će vam sigurno ostaviti par tema za razmišljanje, jedan od sigurno najboljih filmova ove godine, pretendent za najprestižnije filmske nagrade, od kojih je poslednja nominacija za BAFTA, film preko kojeg bi moglo komotno biti ispisano Oskar, te svakako nešto što morate pogledati.




2 коментара: