понедељак, 1. јун 2015.

Chappie




Zaplet: U bliskoj budućnosti policija se bori sa kriminalom upotrebom robota. Kada je jedan od policijskih droida ukraden i reprogramiran, data mu je, po prvi put za jednog robota, mogućnost da slobodno razmišlja i postupa.


Režija: .



Kao što sam poster filma kaže Chappie je film istog reditelja, koji je režirao fantastični District 9, po meni, jedan od najboljih naučno- fantastičnih filmova, koji sam ikada gledala i koji sam ujedno uvrstila i na listu meni omiljenih SF filmova u ovom postu. I dok je Elysium imao dosta problema o kojima je i sam režiser pričao u jednom od nedavnih intervjua, svi smo željno očekivali njegov najnoviji projekat. 

Ovog puta Neill se kao i u Distriktu 9 vratio svom rodnom gradu Johanezburgu kako bi nam prikazao priču o prvom obliku veštačke inteligencije sa sposobnostima da oseća i razmišlja. Pošto Johanezburg potresa talas sve većeg kriminala i nasilja, policiji je preostalo da se okrene savremenim metodama njegovog suzbijanja. Metoda koje je pokazala najbolje rezultate su naoružani droidi, prilično otporni naudarce i metke, koje je izumeo mladi inžinjer Deon Wilson ( ). Glavni Deonov suparnik u kompaniji je Vincent ( ), nekadašnji vojni general, čiji izum borbenog robota sa teškim naoružanjem, za čiju je upotrebu neophodan i čovek, nailazi na neodobravanje i predsednice kompanije ( ) i same policije. Za to vreme Deon radi na programu, koji bi omogućio droidima da osećaju i razmišljaju kao ljudi, te svojevoljno odlučuje da isti program ugradi u robota, spremljenog za uništavanje. Paralelno grupa kriminalaca dolazi na ideju da kidnapuje tvorca policijiskih robota, kako bi ih isključili i na taj način izveli pljačku oklopnih vozila, te će se njihov put ukrstiti sa Deonom, a zajedno će stvoriti jedinstvenog droida Chappie- a.


Film osim što oduševljava specijalnim efektima, najveći utisak ostavlja na polju emocija, interakcije Chappie- a sa okolinom, njegovo vezivanje za ljude, proces snalaženja i učenja, neiskvareni i topli način na koji posmatra svet oko sebe. U toplini ove celokupne priče upravo leži srce ovog neodoljivog filma. Mislim da je reditelj napravio pravi potez unajmivši repere u ulozi glumaca i na taj način nam omogućivši da se upoznamo sa prilično živopisnim likovima, koji možda podsećaju, u nekim trenucima, na karikature, ali daju neophodne komične momente u filmu, naposletku i dirljive i čine definitivno film zabavnijim i zanimljivijim. I upravo je ovo način na koji se Chappie treba posmatrati, kao nešto što je izuzetno zabavno, SF akciona avantura sa emocijama, koja čak uspeva i da postavi neka goruća pitanja o stvaranju i životu. Fenomenalan dodatak filmu je multitalentovan glumac , koga sam do sada gledala i u dramama i u mjuziklima, kao i u čuvenim X- men filmovima, ali nikada kao negativca i moram reći da je ovde ostavio sjajan i vrlo ubedljiv utisak, dok je prilično neupotrebljena u filmu, što je nešto što je u poslednje vreme karakteristično za ovu glumicu, te je slična priča bila i sa filmom Exodus: God and Kings, recenziran u ovom postu.



Napravila bih malu paralelu između ovog filma i Ex Machina, koji sam recenzirala u prethodnom postu. Iako u osnovi govore o istoj stvari, umnogome se razlikuje pristup, koji oba filma imaju prema datoj temi. Dok je Ex Machina, iako vizuelno prelep, propustio da na mene ostavi neki dublji utisak, jer sam očekivala mnogo više, imajući u vidu ozbiljnost sa kojom se pristupilo projektu i najavljenoj dramatičnosti. Nasuprot njemu od Chappie- a nisam očekivala ništa posebno, te je verovatno upravo i to razlog, zbog čega je na mene ostavio mnogo prijatniji utisak. Uspeo je da me razonodi i dirne i zaista mislim da bi u njemu mogao uživati bilo koji ljubitelj žanra, ali čak i oni koji to nisu.

Zaključak: Definitivno preporučujem ovaj film, mislim da je priča dovoljno upečatljiva i raznovrsna, te je ovo film za razonodu, ali istovremeno i dovoljno sentimentalan i za nas osećajne duše.


2 коментара:

  1. Pogledala sam ovaj i meni se nekako nije dopao :/ vjerovatno ga ne bih ni pogledala do kraja da nisam geldala sa momkom xD

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja jako volim tog reditelja i prosto njegov stil, tako da mi je legao. Naravno ukusi su različiti. ;-)

      Избриши