четвртак, 10. децембар 2015.

2 u 1- The Scandalous Lady W i The Borgias




Danas vam predstavljam jednu "kostimiranu" verziju 2 u 1 postova. Reč je o jednom TV filmu u BBC produkciji i jednoj seriji, čije se emitovanje nažalost završilo sa trećom sezonom, ali koja je, ako ste zaljubljenik periodnih drama i istorijskih formata, svakako nešto što će vas oduševiti.



Film rađen po istinitoj priči o životu plemićke žene u 18. veku lejdi Sejmur Vorsli ( Natalie Dormer ) i o skandalima, koji su pratili njen brak i rastanak od Ričarda Vorslija ( Shaun Evans ). Ne mogu reći da sam uživala u ovom pomalo konfuznom filmu, pre da me je, na neki način iznerviralo, kojim aspektima priče je filmotvorac odlučio da posveti pažnju. Sam film nas zbrzano uvodi u život dvoje ljudi, o kojima jako malo znamo na samom početku, ali tako ostaje i do kraja filma, prosto nema značajnijeg uvida u motive likova, naročito njihovo psihološko stanje, niti u razloge zbog kojih se ponašaju na određeni način. Propagira se ideja o feminizmu, a da se ne zadire u srž priče, dok se površno prelazi preko okrutnosti situacije u kojoj se ova mlada žena našla, toliko da je u nekim trenucima sasvim nejasan njen stav u vezi zlostavljanja, koje je trpela. Gluma je pomalo drvena, dok je u naročito dramatičnim scenama i previše isforsirana, a da zaista nema prave konekcije između glumaca. U svakom slučaju plitka i traljavo odrađena priča o jednom događaju, koji bi verovatno i danas izazvao skandal, sa namerom lakog skupljanja poena kod ženskog dela publike proturenom pričom o nezavisnosti.

2. The Borgias




Serija je počela da se prikazuje 2011. godine, međutim skupa produkcija i slabiji rejting okončao je njeno prikazivanje nakon tri sezone. Međutim to ne bi trebalo da vas spreči da date priliku ovoj fantastičnoj produkciji o jednoj od najozloglašenijih porodica, u kojoj je sa manjim izuzecima savršeno pogođen kasting, sa starijim i iskusnijim, ali i mladim glumcima, koji briljijaru u svojim ulogama. Kostimi perioda, muzika, koja u potpunosti dočarava atmosferu perioda, intrigantni i inteligentni zapleti, političke i ljubavne splatke, serija je zaista uživanje za gledati. Ja sam je pratila i kada se prvobitno prikazivala, a ovih dana uživam u obnavljanju "gradiva". Zaista sve što bih napisala bi se svelo na reči hvale tako da, ukoliko ste zaljubljenik u istoriju ili uživate u serijama poput Vikings ili Game of Thrones, ovo je svakako moja preporuka za vas.




Нема коментара:

Постави коментар