недеља, 5. јун 2016.

Šta sam čitala prošlog meseca- maj ( May Wrap up )



Ova fotografija je moja fotografija.
This photo is taken by me.

Za mene, mesec maj je bio prilično produktivan u svakom smislu, a naročito u smislu čitanja knjiga. Pretpostavljam da to ima neke veze sa prolećem, toplijim vremenom i buđenjem prirode, kada ja dobijem neku posebnu inspiraciju i energiju. Za neke knjige sam napisala recenziju, za neke druge nisam, pa je ovo lep način da se i sama podsetim šta sam sve pročitala u toku prošlog meseca, te da saberem svoje utiske.


1. Lady Midnight- Cassandre Clare


Prva na spisku mi je bila, naravno, dugoočekivana knjiga Kasandre Kler Lady Midnight, o kojoj ste imali prilike da čitate u prošlonedeljnom postu, tako da neću preterano dužiti priču, jer detaljniju recenziju možete pročitati ovde. Ukratko knjiga mi se dopala, ne kao i prethodne knjige ove autorke, ali dovoljno da nastavim da čitam serijal.



2. Shatter Me, Unravel Me i Ignite Me- Tahereh Mafi    


Ovaj serijal je definitivno ispunio moj fiks za YA uzbudljivom love/hate romansom. Knjige, sa neobičnim i lepim stilom pisanja, zanimljivim likovima, naročito glavnim, sazrevanje glavne junakinje i novi ugao gledanja pojednih klišea, koji su karakteristični za ovakve knjige, učinili su čitanje  više nego prijatnim iskustvom. Lako i brzo se čitaju i zaista ih mogu preporučiti svakom ko voli ovaj žanr, ali od same priče ne očekujte previše. One se čitaju prvenstveno zbog likova i romanse. Detaljniju recenziju možete pročitati u ovom postu.



3. Bronzani konjanik ( The Bronze Horseman )- Pavlina Sajmons ( Paullina Simons )


Ova knjiga je definitivno bila jedno od najvećih razočarenja ovog meseca. Obožavam istorijske romanse smeštene u doba rata, naročito Drugog svetskog rata, a privlačnost ove knjige je bila i to što je radnja smeštena u Rusiji, koja je takođe, meni, jedna od omiljenih zemlja, u kojima može biti smeštena radnja neke knjige. Međutim, grozno napisani likovi, te diskutabilni odnosi između istih su  umanjili svu lepotu istorijskog aspekta ove knjige. Svoje probleme sa ovom knjigom sam detaljnije opisala u ovom postu.


4. The Raven Boys-  Maggie Stiefvater


Mislila sam da sam "ubola premiju" sa ovom knjigom, prvom u serijalu The Raven Cycle. Najpre, ovo je bila prva knjiga, koju sam odlučila da "pročitam", odnosno odslušam kao audio knjigu. Vrlo nesvakidašnje i zanimljivo iskustvo za mene. Narator je bio muškarac, ali to mi zaista nije smetalo da se podjednako uživim u ženske, kao i u muške likove. Jedini problem mi je bila strpljivost i verujte mi na reč, potrebna je zaista velika strpljivost da saznate šta se sledeće desilo, jer ja definitivno brže čitam, nego što neko može da priča. Još jednu knjigu sa spiska za maj sam na sličan način preslušala i mogu da kažem da ću se i ubuduće verovatno odlučiti da neke knjige "pročitam" na ovaj način, jer zaista olakšava čitanje, u smislu da možete da obavljate neke druge poslove, koji ne upošljavaju preterano vaš um, kao što su kućni poslovi ili vežbanje, kada sam je ja obično slušala, a da istovremeno "čitate". Kada je reč o samoj knjizi The Raven Boys, iako mi se atmosferski jako svidela, totalno je imala taj neki jezivi i natprirodni vajb, ne volim kada se pisci ne potrude da nam u dovoljnoj meri objasne pravila, na kojima zasnivaju svoj svet, naročito kada je reč o magijskom. Inače, nemam pojma zašto, ali očekivala sam da se knjiga radi o čarobnjacima, što zaista nije slučaj, ona prati priču o devojci Blue, koja pripada porodici proročica, ali sama nema taj dar. Nedaleko od Blue, u istom gradiću, se nalazi i privatna škola, iskjučivo za dečake, koju pohađaju deca najbogatijih i najmoćnijih. Družina, koju čine četiri momka, Ronan, Gansey, Adam i Noah, ukrstiće svoje puteve sa Blue, kada se ispostavi da je jedan od njih predodređen da postane njena prava ljubav, ali postoji jedan problem- Blue su odmalena govorili da će ona ubiti svoju pravu ljubav poljupcem. Takođe, načinila sam grešku time što sam želela da znam šta se dešava u narednim knjigama, da bih odlučila da li ću nastaviti sa serijalom, pa kada sam videla da se kreću u nekom melodramatičnom smeru, preteranom čak i za moj ukus, izgubila sam želju za narednim knjigama.

5. Ledi Rivers ( The Lady of the Rivers )- Filipa Gregori ( Philippa Gregory )


Zato je knjiga Ledi Rivers u potpunosti bila po mom ukusu, istorijski roman, iz nešto drugačije perspektive, ali zasnovan na utemeljenim istorijskim činjenicama. U potpunosti mi je promenio mišljenje o ovoj spisateljici i razbio unapred formirane predrasude. Preporučujem ga svim ljubiteljima istorijskih knjiga, a naročito onima, koji su zainteresovani za englesku istoriju, te čuvene Ratove ruža. Knjigu sam opširnije predstavila u ovom postu.


6. Iskupljenje ( Atonement )- Ijan Makjuan ( Ian McEwan )


Još od kada sam odgledala istoimeni film, bila sam zainteresovana da pročitam roman "Iskupljenje". U maju sam najzad dobila tu priliku i moja osećanja u vezi ove knjige su bila prilično podeljena. Prvo je bilo potrebno adaptirati se na specifičan stil pisca, ali sam naposletku uživala u prvom delu knjige, dok je ostatak za mene izgubio svoju čar. Detaljniju recenziju možete pronaći ovde.


7. Bruklin ( Brooklyn )- Kolum Toubin ( COLM TÓIBÍN )


Mislim da je ovo jedina knjiga, koju sam ovog meseca ocenila sa pet zvezdica na sajtu Goodreads ( slobodno me dodajte kao prijatelja na linku ovde ). Baš me je dojmila ova jednostavna, a tako perfektno ispričana topla priča o nostalgiji, novim počecima i ljubavi. Definitivno mi se ova knjiga u potpunosti uvukla pod kožu i odavno nisam čitala nešto tako prijatno, savršeno za ove tople dane. Naravno, nešto više o knjizi možete pročitati u ovom postu.




8. Obsidian- Jennifer L. Armentrout


Obsidian je prva knjiga u Lux serijalu, koju sam takođe, kao i prethodno pomenutu The Raven Boys, preslušala kao audio knjgu. Ne bih odavala previše u smislu zapletu, ukoliko se odlučite da je pročitate, ali mogu reći da je ova knjiga definitivno za fanove Twilight- a, s` tim da je autorka, verujem smisleno i promućurno, izbacila sve ono što je čitaoce iritiralo u ovoj, istovremeno najvoljenijoj i najomraženijoj, sagi, te je, naravno podilazeći čitalačkoj publici, svoju glavnu junakinju načinila knjiškom blogerkom. Da je knjiga bila iole zanimljivija, da se nije vukla i da dijalozi nisu bili tako žalosno dosadni, možda bih joj i oprostila ovakve namere, ali veštačka dinamika odnosa između dvoje glavnih likova je bila toliko naporna za slušanje, naročito, jer je narator bila žena, pa je to ličilo kao da se prepucavaju dve žene, samo jedna imalo malo dublji glas, da mi se knjiga nimalo nije svidela, niti nameravam da dalje nastavim sa serijalom. Pored Bronzanog konjanika, koja knjiga je svakako kvalitetnija od ove, Obsidian je bio moje najveće razočaranje ovog meseca definitivno i najlošija knjiga, koju sam "pročitala".



To je to što se tiče mog spiska knjiga za maj mesec. Šta ste vi pročitali ovog meseca i u kojim knjigama ste najviše uživali, a koje su za vas predstavljale razočaranje?

4 коментара:

  1. Odličan tekst i odlična ideja za presek pročitanih knjiga.:))) Dopao mi se tvoj rezime, takođe hvala na preporukama, krenula sam sa Makjuanom (upravo završih prvu polovinu romana, ODLIČNA je, divan stil, ali o tome ću na kraju da ti pišem u komentarima tvog prikaza), pa će i ostale doći na red.
    Trudim se da pročitam oko deset knjiga mesečno, naravno, mimo stručne literature.
    U maju su me najviše oduševile biografija Pati Smit "Just kids", koja će biti tema sledeće "Subote sa knjigom", zatim roman o carici Teodori iz dva dela (razbijene predrasude sa kojima sam mu prišla), kratak roman "Muzika jednog života" Andreja Makina.
    "Rebeka" mi je bila blago razočaranje, jer sam očekivala mnogo više, ali mi se ipak dopala.
    Stari znanac, Murakami, opravdao je moja očekivanja sa romanima "Kafka na obali mora", "Okorela zemlja čuda i kraj sveta", kao i "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća". Nisu me raspametili kao (meni najdraža njegova knjiga) "Kad padne noć" ili "Norveška šuma", ali nije loše.
    Orhan Pamuk, koga takođe jako volim od savremenih autora, razočarao me sa svojim prvim romanom "Dževdet-beg i njegovi sinovi". Prikazi i kritike opisuju ga kao "Budenbrokove" na turski način, ali meni je knjiga bila dosadnjikava, mada inače obožavam porodične hronike sa velikim vremenskim rasponom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno na ovako divnom i opširnom komentaru, sačekala sam da dođem kući da mogu natenane da ti odgovorim.:-)
      Jedva čekam tvoj utisak za Iskupljenje.
      Mene je krenulo ovaj mesec, jer dosta učim, a za divno čudo upravo mi čitanje van učenja najviše opušta.
      Uf jedva čekam biografiju Pati Smit.:-)
      Roman o carici Teodori bih i ja mogla da potražim, nikako da u biblioteci nađem na neka naša istorijska dela. Ja moram priznati nisam čitala ništa od Murakamija, moraću to da ispravim, kada završim sa učenjem, ovako sada nekako čitam stihijski, šta mi padne na pamet. Dobro je da si napisala za Pamuka da znam, koju knjigu da izbegnem, jer mi je on već dugo na listi pisaca sa čijim delima bih da se upoznam, mada mi je negde u glavi da sam bar nešto od njega pročitala. Baš si imala produktivan mesec, ma samo tako da nastavimo, meni prosto mozak otupi kada ne čitam, a celu zimu sam bila u nekoj ludačkoj čitalačkoj blokadi.:-D

      Избриши
    2. Da znaš, i meni čitanje najviše pomaže da se opustim i "odlutam". :)
      Što se Pamuka tiče, prva knjiga koju sam pročitala bila je "Zovem se Crveno" i tim romanom me "kupio", prethodno sam mislila da je pomalo precenjen. Pročitala sam većinu romana koji su mu prevedeni na srpski i najviše mi se dopada pomenuti, zatim "Muzej nevinosti", kao i "Sneg". Dobra je i "Crna knjiga", ima dosta primesa trilera.
      Za Murakamija, preporučujem ti "Kad padne noć" za početak, jer je kratak i "filmičan", nosi izuzetno dobru atmosferu grada "after midnight" koju ja lično obožavam. "Norveška šuma" i "Južno od granice, zapadno od sunca" su odlični takođe, "Sputnik ljubav(nik)" zanimljiv. On piše nekako opušteno i tečno, a ima dosta magijskog realizma i mislim da bi ti se dopao. :)
      Baš pričam Kaći, pošto sam upravo počela praksu u biblioteci, svaki čas mi izleću naslovi koje ste pominjale. :))) Do jeseni ću uz učenje i posao svakako dosta čitati!:)

      Избриши
    3. Da, mislim da sam "Zovem se Crveno" čitala ili nameravala da pročitam, ostale, naročito "Kad padne noć" ću ubeležiti, treba m nešto atmosferski za ove, nadam se uskoro, letnje dane. Jao što ti zavidim, praksa u biblioteci, pa to je divno. <3

      Избриши