недеља, 26. фебруар 2017.

Šta sam čitala prošlog meseca- Februar ( February Wrap Up )

фебруар 26, 2017 12 Comments


Nakon grozne čitalačke blokade, koja me je morila prošlog meseca, jako sam zadovoljna pročitanim knjigama tokom februara. I dalje je glavni fokus bila fantazija, ali provuklo se tu i jedno savremeno štivo. Srećom, nijednom od knjiga nisam bila razočarana, naprotiv, sve su me oduševile. Mislim da veliki udeo u tome ima nova mantra, kojom se vodim, a to je da ukoliko nisam raspoložena za određenu knjigu ili me ona ne zainteresuje nakon pedesetak stranica, odmah je ostavljam na stranu. Pa da počnemo sa knjigama pročitanim tokom februara meseca.

четвртак, 16. фебруар 2017.

Nakaradno kraljevstvo ( Crooked Kingdom )- Li Bardugo ( Leigh Bardugo )

фебруар 16, 2017 2 Comments


Nezahvalno je pisati o knjizi, koja predstavlja drugi deo duologije ili serijala, postoji bojazan da ne otkriješ previše od zapleta i sudbine glavnih junaka, kako onima, kojima tek predstoji čitanje ove knjige, tako i onima, koji još uvek prvu nisu pročitali. Zato ću vam, u ovom uvodu, u grubim crtama opisati osnovni zaplet duologije Šest vrana, auorke Li Bardugo i uputiti vas na detaljniju recenziju prve knjige ovde. Obe knjige su smeštene u svet Griša ( recenzija Griša triologije iste autorke ovde ) i ovog puta smo na ostrvu Kerč, u gradu Keterdamu, čiji su zakoni vođeni tragom novca i zlata, a kojim upravljaju trgovaši i ozloglašene bande, pune ubica i secikesa. Kaz Breker upravlja bandom Ološa i sinonim je za nasilje i okrutnost. Unajmljen je da uradi nemoguće, da prodre u Ledeni dvor Fjerdeške i kidnapuje tvorca najnovije droge na tržištu, jurda parem, koja Grišama daje nezamislive moći. Kaz oko sebe okuplja živopisnu i darovitu ekipu mangupa i oni se upuštaju u misiju, koja je unapred osuđena na propast.

недеља, 12. фебруар 2017.

Nešto drugačiji filmovi za dan zaljubljenih

фебруар 12, 2017 12 Comments


Kako sam prošle godine preporučila neke filmove ( ovde ) za koje bi se moglo reći da su u potpunosti u duhu ovog komercijalnog praznika, ove godine sam mislila da izbegnem sastavljanje slične liste, jer niti volim da se ponavljam, niti sam imala neku naročitu inspiraciju. Međutim, moj brat, koji je na Instagramu poznat pod nadimkom princ_sa_bel_era, mi je dao ideju da ovog puta sastavim nešto drugačiju listu, filmove, koji možda govore o ljubavi, ali na uvrnut ili sarkastičan način ili je surovo svode na nešto, ne magično, već realno. Ukoliko ste preterani romantik, preporučujem da se osvrnete na onu listu od prošle godine, dok odvažni cinici mogu da nastave sa čitanjem ovog posta.