недеља, 25. март 2018.

Annihilation



Zaplet: Biolog se pridružuje tajnoj ekspediciji, koja kreće na misiju u misterioznu zonu, gde pravila prirode ne važe.


Režija: Alex Garland.


Moglo bi se reći da je put ovog filma do publike bio trnovit. Startovao je u preko dve hiljada bioskopa u Americi, ali nije uspeo da privuče previše publike tokom premijernog vikenda. Međutim, kako će se ispostaviti, to je bila i jedina šansa da se ovaj film pogleda u bioskopima, s obzirom da je studio internacionalno pravo prikazivanja prodao Netfliksu. Navodno, ova odluka je doneta nakon test projekcija i nervoze producenta zbog prvobitnih reakcija publike, smatrajući da je film previše komplikovan i inteligentan za prosečnog bioskopskog gledaoca, ali upravo je i prodaja filma Netfliksu omogućila režiseru Garlandu ( njegov prethodni film Ex Machina sam recenzirala ovde ) da zadrži svoju viziju i ne pristane na kompromise u pogledu prilagođavanja filma holivudskim standardima. Na neki način, zaista je šteta ne videti ovaj film na velikom platnu, srećom, ja sam imala prilike da ga gledam na projektoru, pa sam uspela da iskusim bar deo tog kinematografskog doživljaja. Neki filmovi su jednostavno previđeni i namenjeni za prikazivanje i gledanje u bioskopu.


Annihilation predstavlja adaptaciju istoimenog romana, odnosno prve knjige u Southern Reach triologiji autora Džefa Vandermera. Lena je biolog i profesor na lokalnom fakultetu, čiji je suprug nestao u tajnoj vojnoj akciji pre godinu dana. Kako je i sama nekadašnje vojno lice, Lena će podneti zahtev da se pridruži specifično sastavljenom istraživačkom timu radi ispitivanja područja, koje se nalazi iza misterioznog svetlucavog zida, formiranog nakon pada komete na planetu Zemlju, koji se sve više i dalje širi. Definitivno jedan od onih filmova, o kojima ne treba da znate previše, već da dopustite da vas iznenadi, e sad da li pozitivno ili negativno, to će zavisiti isključivo od vas. Žanrovski, reč je o naučno- fantastičnom filmu sa primesama horora, tako da budite upozoreni, ima par baš nelagodnih scena. Lično, mene je film "oduvao" u svakom smislu. Ideja je provokativna, i uznemiravajuća, a sve je propraćeno očaravajućom kinematografijom, koja podseća na filmsku verziju neke bajke, doduše mračne i nasilne, ali svejedno bajkovite. Film podstiče na diskusiju i navodi na razmišljanje, a kraj je dovoljno ambivalentan da će vam se verovatno još par dana vrteti u glavi nakon gledanja. Mnogi su se žalili na činjenicu da u filmu nije sve objašnjeno, ali meni tako nešto nije smetalo, jer su mi bili dovoljni nagoveštaji da sama sklopim kockice, a ono što je ostalo neobjašnjeno, pa neke stvari u životu se ne moraju uvek u potpunosti razjasniti. Ovo je film koji ne tetoše svoju publiku i ne smatra da je gledanje filmova puka zabava, već nas intelektualno izaziva i podstiče. Kao što rekoh podstiče na diskusiju, u kojoj ćete možda doći do pravog zaključka, a možda i nećete, ali na priču sigurno nećete zaboraviti.


Glumačku postavu prvenstveno predvode žene, što film čini jedinstvenim u još jednom pogledu više,  gluma je očekivano odlična, Natali Portman se, naravno, naročito izdvaja iz razloga, jer je njenom liku posvećeno mnogo više pažnje, ali su i Đina Rodrigez, Tesa Tompson i naročito, Dženifer Džejson Lik, svaka na svoj način, dale svoje doprinos. Ono u čemu film briljira je definitivno kinematografija, koja ostavlja bez daha, u pojedinim scenama i muzika, koje doprinosi atmosferi filma.

Zaključak: Jedinstven i specifičan film, koji možda neće naići na odobrenje šire publike, ali će definitivno dugo ostati u umu onih, koji su ga pogledali. Odličan film.


2 коментара:

  1. Obavezno gledam ovo - volim Natali, volim ovakve priče, još kao klinka sam uživala u "Jurassic park"-u (na koji me malo podseća) i sličnim temama, tako da pretpostavljam da će mi se i ovaj film dopasti. Hvala na sjajnom tekstu!:)
    P.S. Da, tužno je i mnogi se reditelji žale što danas publka ima sve manje strpljenja za iole ozbiljniji sadržaj, koji ne otkriva sve "na tacni" i traži da se barem ponešto samostalno zaključi, poveže, izmozga...:(

    ОдговориИзбриши